Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Medaliony wieprzowe w sosie pomidorowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa
600 g
czarne oliwki bez pestek
50 g
Sklep Prymat
pomidory krojone
1 puszka
masło
3 łyżki
oliwa
3 łyżki
bazylia
2 łyżeczki
Sklep Prymat
rozmaryn
1 łyżeczka
anchois
wino czerwone
250 ml
kapary
20 g
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony wieprzowe w sosie pomidorowym

1. Z łopatki wykroić medaliony o grubości ok. 1,5 cm. Mięso lekko zbić drewnianą pałką lub wałkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć medaliony po ok. 3 minuty z każdej strony. Medaliony przełożyć do rondla z grubym dnem a na patelnię wlać wino. Wino mocno podgrzać, cały czas mieszając i przelać do rondla. Dodać krojone pomidory, ok. 200 ml wody, bazylię, rozmaryn, kapary, oliwki i filety anchois. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie.
2. Odkryć rondel i całość redukować przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje.

Medaliony podać z rumianymi ziemniakami, sałatą. Sos do medalionów podać osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.10.2012 08:54
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak