Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Medaliony wieprzowe w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 g
czarne oliwki bez pestek 50 g
pomidory krojone 1 puszka
masło 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
bazylia 2 łyżeczki
rozmaryn 1 łyżeczka
anchois
wino czerwone 250 ml
kapary 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Medaliony wieprzowe w sosie pomidorowym

1. Z łopatki wykroić medaliony o grubości ok. 1,5 cm. Mięso lekko zbić drewnianą pałką lub wałkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i obsmażyć medaliony po ok. 3 minuty z każdej strony. Medaliony przełożyć do rondla z grubym dnem a na patelnię wlać wino. Wino mocno podgrzać, cały czas mieszając i przelać do rondla. Dodać krojone pomidory, ok. 200 ml wody, bazylię, rozmaryn, kapary, oliwki i filety anchois. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu aż mięso będzie prawie miękkie.
2. Odkryć rondel i całość redukować przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje.

Medaliony podać z rumianymi ziemniakami, sałatą. Sos do medalionów podać osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.10.2012 08:54
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak