Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

udziec z kurczaka 8 szt
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 opakowanie
olej słonecznikowy 50 ml

Ryż

ryż długoziarnisty 400 g
woda zimna 2 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Dodatki

pieczarki 1 kg
olej słonecznikowy 10 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju na wolnym ogniu. Proces powinien trwać około 20 minut aż pieczarki będą małe. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem foto
2
Marynujemy mięso w przyprawie i oleju. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wstawiamy kurczaka do piekarnika i smażymy w termoobiegu 180 C przez 1 godzinę. Raz na 10/15 minut przewracamy kurczaka na drugą stronę i podlewamy olejem/tłuszczem który się wytopił.
Krok 2 - Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem foto
3
Około 10 minut przed zakończeniem pieczenia wrzucamy na kurczaka pieczarki i pieczemy.
Krok 3 - Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem foto
4
Zgodnie z instrukcją gotujemy ryż w osolonej wodzie na al dente.
Krok 4 - Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem foto
5
Wykładamy kurczaka na talerz. Posypujemy pieczarkami. Dodajemy 2 łyżki ryżu i polewamy tłuszczem który wydobył się z kurczaka podczas pieczenia.
Krok 5 - Marynowany kurczak z pieczarkami i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.03.2015 08:14
takie smaczne jedzonko można zjeść
halina17 18.03.2015 21:26
Ładnie podane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak