Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron
250 gram -
kalmary
150 gram -
bób
250 gram -
wino białe
1 szklanka -
cebula
1 szt -
tymianek
1 gałązka -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Makaron rigatoni z bobem i kalmarami
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w paski. Kalmary oczyszczamy, płuczemy i kroimy w krążki lub w paseczki. Bób płuczemy – jeśli jest nieco wyrośnięty i ma twardą skórkę obieramy go, jeśli jest świeży i młody tylko płuczemy.
Na odrobinie oleju przesmażamy przez 1 minutkę posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli dodajemy pokrojony boczek i smażymy 3 minutki aż boczek i cebulka ładnie się podsmażą. Dodajemy pokrojone kalmary bób smażymy 2 minuty aż kalmary się zetną. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy wszystko 5 minut pod przykryciem. Sos doprawiamy solą i pieprzem – odkrywamy i jeśli jest zbyt dużo płynu lekko odparowujemy.
Na patelnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron – wszystko starannie mieszamy, skrapiamy oliwą i oprószamy pieprze, serwujemy gorące, smacznego :D
Komentarze (0)