Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie śmietanowo- ziołowym
Filety z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek. Z oleju, soli, pieprzu i przyprawy przygotować marynatę, włożyć filety, dobrze je wysmarować i odłożyć do lodówki na dwie godziny. Po czym smażyć na oleju po około 8 minut z każdej strony na rumiano. Następnie odsączyć na ręczniku papierowy, ułożyć na półmisku i pokroić ukośnie. Podawać z grubym makaronem polanym przygotowanym sosem.
Przygotowanie sosu:
Śmietanę wymieszać z mlekiem, dodać mąkę i dokładnie rozbełtać aby nie było grudek. Dodać żółtko, posiekane drobno zioła, jeszcze raz wymieszać,przyprawić solą i pieprzem i zagotować przez około 3 minuty.
P.S. Ja dodaję do sosu żółtko ponieważ poprawia smak i konsystencję.