Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki mięsne w occie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki mięsne w occie

Kroki postępowania

1
Składniki:

Farsz mięsny:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 cebula
ulubione przyprawy do mięsa mielonego: u mnie sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa do mięsa mielonego
1 pęczek naci pietruszki
mąka pszenna do panierowania

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
2 marchwie
2 cebule
8 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
2 ząbki czosnku
Krok 1 - Kulki mięsne w occie foto
2
Do miski wkładamy wszystkie składniki na kulki mięsne, wyrabiamy masę jednolitą i gładką, na samym końcu kroimy drobniutko natkę pietruszki i dodajemy do masy, wyrabiając tak długo aż połączy się ze wszystkimi składnikami.
Krok 2 - Kulki mięsne w occie foto
3
Z przygotowanego mięsa formułujemy malutkie kulki mięsne (wielkość według uznania),
Krok 3 - Kulki mięsne w occie foto
4
obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia. Usmażone i wystudzone kulki przekładamy do wysokiego słoika lub innego naczynia do tego przeznaczonego.
Krok 4 - Kulki mięsne w occie foto
5
Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w półplastry, dodajemy do zalewy, doprowadzamy ją do wrzenia. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Zimne kulki zalewamy zimną zalewą i zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny, kulki muszą mieć czas aby przegryźć się z zalewą. Podajemy na zimno.
Krok 5 - Kulki mięsne w occie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak