Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jagodami i czereśniami z pomarańczową nutką
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką z pomarańczy, dodajemy posiekane masło i jajko i widelcem rozcieramy ciasto. Ciasto będzie dość kruche.
Większą połową ciasta wykładamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę – ja użyłam dwóch podłużnych foremek-keksówek o wymiarze (32 x 11 cm). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
W drugiej misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem. Owoce skrapiamy sokiem z pomarańczy i delikatnie mieszamy z mąką, a następnie przekładamy na ciasto. Warstwę owoców posypujemy pozostałym ciastem. Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy ok. 1 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.