Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • jagody

    350 g
  • mąka tortowa

    3 szkl
  • drożdże

    2,5 dag
  • cukier

    0,5 szkl
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    100 g

kruszonka

  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypujemy łyżką cukru i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie zalewamy je ciepłym mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy ciasto w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Przygotowujemy kruszonką: masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki. Przekładamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posypujemy nasze ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min w temp. 180C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 12.07.2016 23:24
cudowne ciasto
adelajda 12.07.2016 11:24
moje ulubione ciacho
Krystyna32 12.07.2016 07:04
smaczne ciasto
ben-ka 11.07.2016 23:54
Chętnie bym spróbowała.
wwwiolka 11.07.2016 23:07
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 11.07.2016 22:14
smaczne to ciacho
MAR3STA 11.07.2016 20:44
Smaczne ciasto
benka 11.07.2016 20:26
Ciepłe i z lodami, mniam...
Ola1young 11.07.2016 15:17
bardzo pyszne :)
dodi 11.07.2016 14:27
bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat