Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Przygotowujemy zaczyn:
Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przygotowanie ciasta:
Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz całość wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Przygotowanie kruszonki:
Masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (wymiary 33 cm x 25 cm). Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.