Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

5.0
(779)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smak lata zamknięty w wyśmienitym, puszystym cieście drożdżowym z jagodami i chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Składniki:

Składniki na ciasto:

jagody
350 gramów
mąka tortowa
3 szklanki
drożdże świeże
25 gramów
cukier
0,5 szklanki
jajko
2 sztuki
mleko
1 szklanka
masło
100 gramów

Kruszonka:

mąka pszenna
6 łyżek
cukier
3 łyżki
masło
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Przygotowujemy zaczyn: 

Drożdże zasypujemy łyżką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Przygotowanie ciasta:

Rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz całość wyrabiamy. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie kruszonki:

Masło z mąką i cukrem rozcieramy w rękach tworząc grudki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (wymiary 33 cm x 25 cm). Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posypujemy ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga 11.08.2024 16:48
Powiem szczerze ciasto fajne puszyste ,nie jest suche , ale za jakie grzechy urósł mi 2x wyższy niż ten że zdjęcia? Następnym razem rozdzielę na 2 blachy Dla tych co mówią że ciasto jest rzadkie -maka mące nie równa, więc trzeba podsypać zwinąć w kulkę i niech rośnie:D
Roksana 24.06.2024 02:31
Świetny przepis, lecz raczej dla osób które już piekły ciasto drożdżowe. Wyszło przepyszne. Ja piekłam niecałe 30min i lekko się spaliło, więc trzeba pilnować przy mocnym piekarniku. Polecam :)
Aga77 18.05.2024 19:28
Super przepis, pięknie wyrosło i cudnie upiekło!
Iza 12.04.2024 14:26
Polecam przepis :) Ciasto mieciutkie, bardzo smaczne, ładnie wyrosło:)
Agata 16.02.2024 15:16
Ciasto wyszło idealnie! Nie jestem specjalistą jeżeli chodzi o wypieki ,w dodatku często dodaje składniki "na oko" ;) Wyrosło pięknie ,smakuje wyśmienicie. Przepis super . Pozdrawiam
Hosua 11.09.2023 06:46
Ciasto wyszło. To mój ulubiony przepis na drożdżowy placek. Faktycznie po dodaniu tłuszczu jest dość płynne, ale można podsypać trochę mąki. Szybko się wyrabia a po upieczeniu delicja.
Aga 10.09.2023 13:22
Zdecydowanie nie jest to przepis dla osób nie obeznanych pieczeniu ciast drożdżowych. Nie jest wyjaśnione jaka powinna być konsystencja ciasta, przed i po dodaniu masła. Co to znaczy „wyrobić”? Ja myślałam że wyrobić to znaczy, że konsystencja ma być zwarta i nie lepić się do rąk. Tym samym dodałam za dużo mąki o ciasto nie wyrosło. Nie robicie tego błędy co ja i nie używajcie tego przepisy. Jestem zła sama na siebie, że nie znalazłam jakiegoś przepisu na youtubie, bo tylko czas i składniki zmarnowane.
Doradca Smaku 23.07.2024 09:01
Marta - kruszonkę można przygotować wcześniej i wtedy trzymać w lodówce, nawet tak powinno się zrobić :)
Marta 22.07.2024 18:36
To samo z kruszonką, robić ja dużo wcześniej bez sensu, przez czas wyrastania dawno się zrobi ciapa. Pierwszy przepis do niczego niestety, a drozdzowych już trochę piekłam.
Doradca Smaku 11.09.2023 06:50
Dzięki za uwagę! Informacja jakie powinno być ciasto po wyrobieniu - dodana do przepisu :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Gosia 07.09.2023 15:26
Pyszne! Na pewno jeszcze zrobię.
Doradca Smaku 08.09.2023 11:02
Super! :)
Karin 18.08.2023 11:50
Dodałam więcej mąki bo ciasto było zbyt płynne
Doradca Smaku 21.08.2023 12:03
Ciasto drożdżowe niekiedy tego wymaga. Jeśli jest za rzadkie, warto dosypać odrobinę mąki :)
Ania 13.08.2023 17:41
Czy na blaszce musi dużo urosnąć
Doradca Smaku 21.08.2023 12:02
Tak, ciasto powinno delikatnie urosnąć :) Posypanie go owocami może delikatnie ten proces spowolnić, co nie zmienia jednak faktu że ciasto powinno zwiększyć swoją wysokość. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Izabella 13.08.2023 11:03
Robiąc zgodnie z przepisem, po dodaniu masła robi się zupa zamiast ciasta. Nie polecam tego przepisu
Doradca Smaku 21.08.2023 12:07
Kluczem ciasta drożdżowego jest jego właściwe wyrobienie, szczególnie po dodaniu do ciasta tłuszczu. Niekiedy należy dodać odrobinę mąki, by ciasto nabrało pożądanej konsystencji. Pozdrawiam, Doradca Smaku :)
Agata 06.08.2023 10:24
Czy można użyć suchych drożdży?
Doradca Smaku 16.08.2023 12:34
Ewelino przykro mi, że ciasto nie wyszło. W komentarzach do przepisu wskazywałem, że należy użyć świeżych drożdży. Doprecyzowałem teraz w składnikach, by nie było już żadnych wątpliwości. Nie zrażaj się proszę i spróbuj jeszcze raz!
Ewelina 14.08.2023 21:47
Super że ktoś powiedział o jakie drożdże chodzi. Szkoda tylko że straciłam cały wieczór na zrobienie ciasta które nie wyszło.
Doradca Smaku 07.08.2023 10:37
Oczywiście :) Pamiętaj o odpowiednim przeliczeniu drożdży mokrych na suche.
Ewa 05.08.2023 10:07
Absolutnie nie wychodzi to ciasto, a mam duża wprawę i robieniu ciast, zdecydowanie za mała ilość mąki, uratowałam po swojemu
Ewelina 14.08.2023 21:48
To prawda , ciasto bardzo rzadkie i nie rośnie
Doradca Smaku 07.08.2023 10:40
Przepis jest poprawny i wielokrotnie testowany. Ważna jest pojemność szklanki, którą odmierzane były składniki. W przepisie zastosowano standardową szklankę - 250 ml.
Aneta 04.08.2023 20:51
Przepyszne ! Nie jest suche, idealna ilość cukru. To moje pierwsze ciasto drożdżowe w życiu. Zapisuje, będę robić częściej
Doradca Smaku 07.08.2023 10:36
Też uwielbiam ten przepis i zgadzam się ... ciasto wychodzi pycha! :)
Justin 29.07.2023 15:53
A czy blaszka musi być czymś wyłożona, albo posmarowana???
Doradca Smaku 31.07.2023 05:58
Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia :)
[email protected] 18.07.2023 19:30
jaka jest wielkość szklanek do odmierzenia mąki
Sylwia 18.03.2023 17:06
Super ciasto i bardzo smaczne.
Milena 10.02.2023 19:53
Czy mozna użyć mrożonych jagód? Jeżeli tak,to trzeba je wcześniej rozmrażać?
Doradca Smaku 11.02.2023 17:30
Jak najbardziej można użyć mrożonych jagód i tylko lekko je wcześniej rozmrozić (tak aby nie były zbitą masą i można było je równomiernie rozłożyć).
katarzyna 06.01.2023 10:45
drozdze w przepisie sa swieze czy w proszku?
Doradca Smaku 09.01.2023 08:24
Świeże
Zapytanie 11.11.2022 12:25
W treści przepisu nie napisali ile jajek
Doradca Smaku 14.11.2022 08:06
Jest napisane, dwa jajka :)
Basia 14.08.2022 15:21
Ciasto drożdżowe exstra!!! Robiłam wiele razy i z różnymi owocami, i z surowymi i z mrożonymi. Zawsze wychodzi.
Patka06052002 06.08.2021 20:39
Witam, czy przy pieczeniu ma być włączony wiatrak? Pozdrawiam serdecznie
Doradca Smaku 09.08.2021 10:39
Ciasto powinno być pieczone w standardowym trybie, tj. góra – dół.
Benita 12.07.2016 23:24
cudowne ciasto
adelajda 12.07.2016 11:24
moje ulubione ciacho
Krystyna32 12.07.2016 07:04
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak