Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    300 gram
  • papryka czerwona

    4 duze sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • bulion

    1,5 l
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana

    kilka łyżek
  • olej rzepakowy

  • miks ziół

  • parówki

    kilka kromek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto
Umyte papryki smarujemy olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut- aż skórka sczerniej.
Krok 2 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto
W między czasie obieramy ziemniaki i oczyszczone kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę/piórka. Na patelnię przekładamy ziemniaki i cebulę podlewamy odrobinę oleju i podsmażamy aż ziemniaki delikatnie zbrązowieją.
Krok 3 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto
Następnie podlewamy je niewielką ilością bulionu i gotujemy. Gotową papryką (oczyszczoną ze skóry oraz części nasiennej) przekładamy na patelnie. Całość dusimy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pozostały bulion, tymianek, i zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy przyprawami.

Do pojemniczka od blendera wkładamy pęczek ziół i wlewamy olej rzepakowy kilka łyżek (możemy też dodać ząbek czosnku) Całość miksujemy za pomocą blendera do rozdrobnienia składników (konsystencją ma przypominać pesto). Gotowym dressingiem smarujemy kromki pieczywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minuty.

Do zupy dodajemy odrobinę gęstej, śmietany i ozdabiamy ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 01.10.2013 10:55
wygląda smacznie;) doprawiłabym chyba tylko ziemniaki i może podsmażyła czosnek jeszcze;)
Megg 01.10.2013 09:51
rewelacyjna zupka :-)
smerfetka79 01.10.2013 09:37
ja ogólnie za papryką nie przepadam (jeśli miałabym ją jeść tak na surowo- na kanapce czy w sałatce) natomiast w takiej postaci uwielbiam:)
Ola1984 01.10.2013 08:25
Również robię krem z papryk, bardzo go lubimy.
nogawkuchni 01.10.2013 08:20
Świetna,pożywna,smakowita i wartościowa zupa,wygląda pysznie i zachęcająco,przydatny przepis.
Izabela9 01.10.2013 06:58
Takiego jeszcze nie próbowałam. Zapewne pyszny.
Ania321 01.10.2013 00:39
ciekawy przepis, bardzo smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat