Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 300 gram
papryka czerwona 4 duze sztuki
cebula 2 sztuki
bulion 1,5 l
czosnek 2 ząbki
śmietana kilka łyżek
olej rzepakowy
miks ziół
parówki kilka kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami

Kroki postępowania

1
Umyte papryki smarujemy olejem rzepakowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na około 20 minut- aż skórka sczerniej.
Krok 1 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto
2
W między czasie obieramy ziemniaki i oczyszczone kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę/piórka. Na patelnię przekładamy ziemniaki i cebulę podlewamy odrobinę oleju i podsmażamy aż ziemniaki delikatnie zbrązowieją.
Krok 2 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto
3
Następnie podlewamy je niewielką ilością bulionu i gotujemy. Gotową papryką (oczyszczoną ze skóry oraz części nasiennej) przekładamy na patelnie. Całość dusimy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pozostały bulion, tymianek, i zagotowujemy. Całość miksujemy blenderem na gładki krem i doprawiamy przyprawami.

Do pojemniczka od blendera wkładamy pęczek ziół i wlewamy olej rzepakowy kilka łyżek (możemy też dodać ząbek czosnku) Całość miksujemy za pomocą blendera do rozdrobnienia składników (konsystencją ma przypominać pesto). Gotowym dressingiem smarujemy kromki pieczywa i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 2-4 minuty.

Do zupy dodajemy odrobinę gęstej, śmietany i ozdabiamy ziołami.
Krok 3 - Krem z pieczonej papryki z ziołowymi grzankami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 01.10.2013 10:55
wygląda smacznie;) doprawiłabym chyba tylko ziemniaki i może podsmażyła czosnek jeszcze;)
Megg 01.10.2013 09:51
rewelacyjna zupka :-)
smerfetka79 01.10.2013 09:37
ja ogólnie za papryką nie przepadam (jeśli miałabym ją jeść tak na surowo- na kanapce czy w sałatce) natomiast w takiej postaci uwielbiam:)
Ola1984 01.10.2013 08:25
Również robię krem z papryk, bardzo go lubimy.
nogawkuchni 01.10.2013 08:20
Świetna,pożywna,smakowita i wartościowa zupa,wygląda pysznie i zachęcająco,przydatny przepis.
Izabela9 01.10.2013 06:58
Takiego jeszcze nie próbowałam. Zapewne pyszny.
Ania321 01.10.2013 00:39
ciekawy przepis, bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak