Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenny dżem truskawkowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
bez czarny kwiatostan 4 sztuki
cukier żelujący 2 torebki-ze stewią
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
imbir 2 cm
Kardamon mielony Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Porada

Nie ma nic lepszego zimą niż słoiczek takiego dżemu do pszennej bułeczki i kubka gorącego kakao.Ten o lekko korzennym aromacie i smaku z dodatkiem rozgrzewającego imbiru i szczypty kardamonu podbije z pewnością nie jedno podniebienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenny dżem truskawkowy

Kroki postępowania

1
Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy, całe owoce wsypujemy do rondla o grubym dnie, gotujemy, w trakcie wsypujemy cukier żelujący,
Krok 1 - Korzenny dżem truskawkowy foto
2
dodajemy same kwiatki czarnego bzu,
Krok 2 - Korzenny dżem truskawkowy foto
3
wrzucamy korę cynamonową, gotujemy około 5 minut, korę wyciągamy, ,
Krok 3 - Korzenny dżem truskawkowy foto
4
dodajemy starty drobniutko imbir, gałkę oraz kardamon, mieszamy, gotujemy 1 minutę, przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc. Nie ma potrzeby pasteryzowania
Krok 4 - Korzenny dżem truskawkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 31.12.2016 18:01
Swietny dzemik
IZABELA29 19.11.2016 10:36
Samo zdrowie
cukiereczek 04.09.2016 12:55
taki świeży, pachnący bez konserwantów po prosu Wspaniały
dodi 04.09.2016 12:34
musi byc pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak