Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura truskawkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
cukier 1,1 kg
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura truskawkowa

Wykonanie:
Wybrać truskawki twarde i dojrzałe. Starannie przebrać, usunąć szypułki, delikatnie opłukać i osuszyć. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, zagotować, odstawić z ognia i wsypać truskawki. Po pół godzinie zagotować przez 10 minut i znowu odstawić na pół godziny. Czynność tą powtarzać 3-4 razy. Gotować bez przykrycia do odparowania wody, a w międzyczasie zbierać wytwarzające się szumowiny. Kiedy owoce opadną na dno, wystudzić, zlać powoli (nie rozbijając truskawek) do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i przenieść w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 27.05.2015 06:36
bardzo lubie
mirosława4 26.05.2015 20:30
smaczna taka domowa
Kasnaj 26.05.2015 19:40
super wygląda
2milutka 26.05.2015 19:18
Zapachniało latem!
jasiek 26.05.2015 19:01
truskawkowa jest najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak