Kompot z suszonych owoców.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki suszone

    bez pestek 15 dag
  • śliwki suszone

    pestkami 15 dag
  • jabłka suszone

    15 dag
  • gruszki suszone

    15 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    3-4 łyżki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • goździk Prymat

    3 sztuki
  • cytryna

    1 sztuka
  • pomarańcza

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce opłukać, przez 2-3 godziny namoczyć w letniej wodzie, następnie dodać cukier, przyprawy, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 15-20 minut aż owoce będą miękkie. Po ugotowaniu doprawić sokiem z cytryny, pomarańczy i jeśli trzeba, dosłodzić cukrem i miodem. Tak przygotowany kompot ostudzić i podać wraz z owocami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 01.12.2016 09:04
Bardzo lubię ten kompot :)
bietka 01.12.2016 08:53
u nas na Wigilię kompot z suszonych owoców jest zawsze obowiązkowo : )
slodkieniebo 01.12.2016 08:43
Najlepszy zimową porą :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat