Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski ziemniaczane mieszane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
ziemniaki 30 dag
jaja 1 szt
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka pszenna 1 szkl
sól do smaku
olej 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski ziemniaczane mieszane

Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, tak jak do placków ziemniaczanych. Sok odlać do innego naczynia. Gdy skrobia osiądzie, wodę odlać a skrobię dodać do startych ziemniaków. Ugotowane ziemniaki rozgnieść i połączyć z surowymi. Dodać mąki, sól i jajko. Dobrze wyrobić. Zagotować wodę z solą i olejem. Z ciasta formować łyżką małe porcje i wrzucać na wrzątek. Zamieszać. Gotować 10- 12 minut. Dobrze smakują z gulaszem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.07.2013 14:45
chętnie zjem taki obiadek
miszelka 28.08.2012 21:40
A zapraszam, zapraszam :)
Ewa104 28.08.2012 21:18
Chętnie bym się poczęstowała.
Rafał10 27.08.2012 19:24
ślinka leci PYCHOTKA!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak