Przepis i sposób przygotowania na: Kluski nadziewane brukselką
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i na gorąco przecisnąć przez praskę. Puree ubić równą warstwą w misce i pozostawić do przestygnięcia. Podzielić na cztery równe części, jedną wyjąć i w to miejsce nasypać skrobi ziemniaczanej - powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków
.
Dodać miękki twaróg i zagnieść jednolite ciasto podsypując w razie konieczności mąką ryżową.
Z ciasta formować placuszki, na każdym układać całą brukselkę i dokładnie zlepić - toczyć równe kuleczki. Można każdą opanierować odrobią mąki ryżowej.
Wkładać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i pozostawić do czasu, aż wypłyną na powierzchnię - od tej chwili gotować ok. 3-4 minuty.
Odcedzić, przełożyć na talerze i polać rozpuszczonym zrumienionym masłem.