Kluski nadziewane brukselką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    700 g
  • skrobia ziemniaczana

    1/4 objętości puree
  • sól do smaku

  • brukselka

    drobna
  • masło

    do smaku
  • mąka ryżowa

    gruba
  • twaróg

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brukselkę ugotować al dente poprzedniego dnia, odcedzić i pozostawić na sicie do zupełnego odcieknięcia - ostudzić.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i na gorąco przecisnąć przez praskę. Puree ubić równą warstwą w misce i pozostawić do przestygnięcia. Podzielić na cztery równe części, jedną wyjąć i w to miejsce nasypać skrobi ziemniaczanej - powinna stanowić 1/4 objętości ziemniaków
.
Dodać miękki twaróg i zagnieść jednolite ciasto podsypując w razie konieczności mąką ryżową.
Z ciasta formować placuszki, na każdym układać całą brukselkę i dokładnie zlepić - toczyć równe kuleczki. Można każdą opanierować odrobią mąki ryżowej.
Wkładać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie przemieszać i pozostawić do czasu, aż wypłyną na powierzchnię - od tej chwili gotować ok. 3-4 minuty.
Odcedzić, przełożyć na talerze i polać rozpuszczonym zrumienionym masłem.
Habibi
Kluseczki można także podać ze zrumienioną na klarowanym maśle bułką tartą. *Ilość mąki ryżowej uzależniona jest od konsystencji twarogu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 19.02.2016 13:21
Oryginalna propozycja. Ciekawe połączenie.
Futka 19.02.2016 12:15
Pomysłowe i bardzo smakowite kluseczki :)
Aleksandra/Olcia 19.02.2016 10:54
takich jeszcze nie widziałam,ale za brukselką nie przepadam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat