Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka wieprzowa marynowana i pieczona

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek wieprzowy bez kości 1,5-2 kg
czosnek 4 ząbki
sól 8-10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
angielskie ziele 8-10 ziaren
pieprz 8-10 ziaren
jałowiec 3-4 ziarna
pieprz mielony do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka wieprzowa marynowana i pieczona

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, sól, ziarenka pieprzu i jałowca, zagotować i ostudzić. Mięso umyć, dokładnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Włożyć do naczynia dopasowanego do wielkości mięsa. Zalać zimną marynatą tak aby mięso było całkowicie przykryte. Naczynie zawinąć w folię i odłożyć na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości. Od czasu do czasu polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Upieczony karczek wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić. Podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlina do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 05.09.2013 19:04
Lubię taką karkóweczkę.
olkaaa 12.08.2013 14:41
też taką robię
msmors 11.08.2013 15:05
fajna taka karkóweczka
Zdzisław 11.08.2013 13:28
dla mnie mięso do chleba
Renataj 11.08.2013 13:12
Domowe mięsko bez sztucznych konserwantów - super
Megg 11.08.2013 12:33
wspaniała karkóweczka, lubię taką
kasienka23 11.08.2013 11:22
wspaniała!
Janina 11.08.2013 10:49
Pyszne swojskie mięsko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak