Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w sosie tatarskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 10 szt
ogórki kiszone 5 szt
grzyby marynowane 2/3 szklanki
Musztarda delikatesowa Prymat 10 łyżek
majonez tradycyjny 5 łyżek
śmietana 18 proc 3-5 łyżek
sól
pieprz
cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w sosie tatarskim

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Jajka ugotowane na twardo obrać i ostudzic. Cztery żółtka oddzielić od białek. Grzyby odsączyć z zalewy (mogą być pieczarki). Trudno podać dokładną ilość grzybów, po pokrojeniu powinno ich być mniej wiecej tyle co pokrojonych ogórków.
Krok 1 - Jajka w sosie tatarskim foto
2
Ogórki i grzyby pokroic w drobną kostkę. Cztery białka (żółtka odłożyc do miseczki) również pokroic w kostkę. Wszystkie składniki połączyć razem i wymieszać.
Krok 2 - Jajka w sosie tatarskim foto
3
Żółtka rozgnieść w miseczce, dodac olej i cukier, dobrze wymieszać.
Krok 3 - Jajka w sosie tatarskim foto
4
Następnie do żółtek dodac majonez, musztadę i smietanę. Dokłądnie wymieszać i połączyc z pokrojonymi ogórkami, jajkami i grzybkami. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Jajka w sosie tatarskim foto
5
Pozostałe jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Krok 5 - Jajka w sosie tatarskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 15.11.2013 19:12
tak fajny przepis
Malgorzata549 11.09.2013 12:47
pyszne ale bym zjadła
Alex_M 29.08.2013 13:45
często robię bo lubimy takie :)
ONY_za_kare 29.08.2013 12:48
bardzo lubie takie
treonina 28.08.2013 21:32
uwielbiam takie jajka
Pani Domu 28.08.2013 20:19
pyszna klasyka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak