Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik podstawowy
-
jajko
7 - 8 sztuk
Sos
-
pieczarki
200 g -
cebula
1 mała sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
bulion warzywny
1/2 l -
śmietana 18 proc
6 łyżek -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
masło
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Jajka po bretońsku
Oczyszczony por, cebulę oraz pieczarki pokroić w cienkie półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Pod koniec gotowania zaprawić sos mąką rozrobioną w śmietanie – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i podzielić na połówki.
Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim połówki jajek. Całość posypać zieleniną.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)