Jajka po bretońsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składnik podstawowy

  • jajko

    7 - 8 sztuk

Sos

  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 mała sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1/2 l
  • śmietana 18 proc

    6 łyżek
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W niedużym garnku zagotować bulion.
Oczyszczony por, cebulę oraz pieczarki pokroić w cienkie półplasterki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i przełożyć do bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gotować na małym ogniu przez około 15 minut.
Pod koniec gotowania zaprawić sos mąką rozrobioną w śmietanie – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i podzielić na połówki.
Sos przelać na półmisek i ułożyć na nim połówki jajek. Całość posypać zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 25.03.2015 08:43
bardzo mi sie podoba pomysł
jasiek 24.03.2015 12:50
zrobię na Wielkanoc
Internetowa Kuchnia 23.03.2015 19:11
Świetnie wyglądają :) muszę spróbować
Bernadeta1 23.03.2015 17:56
super śniadanie z takimi jajkami
Skotka 23.03.2015 17:44
Bardzo ciekawy przepis:) Wypróbuję na Wielkanoc:)
Gocha29 23.03.2015 17:20
Bardzo ciekawa propozycja
mysza75 23.03.2015 16:49
fajny sosik do jajek
Ewa104 23.03.2015 16:40
Bardzo fajny sposób na zaserwowanie jajek.A Wielkanoc niebawem.
Sroczka 23.03.2015 16:32
Z chęcią zjadłabym takie jajka.
Stenka 23.03.2015 16:32
ładnie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat