Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłka w cieście z wanilią

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej do smażenia
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
mąka pszenna 4 łyżki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
woda 5 łyżki
jabłko 2 deserowe

Przepis i sposób przygotowania na: jabłka w cieście z wanilią

Do niewielkiej miseczki wbiłam jajo.Dodałam szczyptę soli,ciągle ubijając dolewałam wodę mineralną.Na końcu wsypałam mąkę pszenną.Jabłka umyłam i po obraniu usunęłam gniazda nasienne.Każde z owoców pokroiłam na grube plastry 5-6 mm.Nabiłam na widelec i moczyłam w cieście szybko kładąc na rozgrzaną patelnię z olejem ( tłuszczu powinno być tyle by swobodnie zakrywały jabłka) piekłam 2-3 minuty aż ciasto spulchniało i przybrało złoty kolor.Tak przygotowany deser osypałam na końcu cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak