Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z indyka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filet z indyka 1 szt
oliwki zielone Smak

Marynata

olej z pestek winogron 50 ml
miód płynny 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dip

ketchup łagodny 1 łyżka
jogurt naturalny 100 ml
oregano 1/3 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z indyka

Kroki postępowania

1
Filet z indyka umyć , oczyścić z błon i pociąć na kawałki. Przełożyć do miski.
Krok 1 - Grillowane szaszłyki z indyka foto
2
Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać olej, miód płynny, paprykę słodką mieloną, bazylię suszoną, sól i pieprz. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Krok 2 - Grillowane szaszłyki z indyka foto
3
Przygotować dip: w miseczce wymieszać ketchup, jogurt naturalny, oregano, bazylię, paprykę słodką. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Grillowane szaszłyki z indyka foto
4
Nadziewać kawałki indyka (3-4 szt.) na patyczki do szaszłyków.
Krok 4 - Grillowane szaszłyki z indyka foto
5
Rozgrzać grill, położyć szaszłyki, zamknąć górną pokrywę grilla i grillować przez ok. 10-12 minut. Szaszłyki wyłożyć na talerz, podać z dipem i oliwkami zielonymi.
Krok 5 - Grillowane szaszłyki z indyka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 17.04.2015 17:41
pychota :)
irenka 17.04.2015 16:50
ale pyszności
patryska76 17.04.2015 12:35
smaczne takie szaszłyki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak