grillowane awokado

grillowane awokado

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok pomarańczowy

    250 ml
  • sok z cytryny

  • miód

    3 łyżki
  • awokado

    4 szt.
  • pomarańcza

  • limonka

    1 szt.
  • sorbet cytrynowy

    300 gram
  • skórka z limonki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy i sok z limonki. Dodajemy miód i gotujemy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Awokado myjemy (nie obieramy), dzielimy na połowę, wyjmujemy pestkę. Wkładamy do marynaty miodowej i zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.
Na drugi dzień wyjmujemy awokado z marynaty i kładziemy na rozgrzanym grillu. Pieczemy przez ok. 10 minut, odwracając kilkakrotnie. Pod koniec pieczenia dodajemy plastry pomarańczy przecięte na pół i całe plastry limonki.
Na każdej połowie awokado układamy grillowane plasterki limonki i pomarańczy. Na wierzch nakładamy trochę cytrynowego sorbetu. Awokado dekorujemy startą skórką z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat