Grillowana pierś z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • olej rzepakowy

    1 Łyżka
  • oliwa

    3 Łyżki
  • Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Majeranek suszony Prymat

  • chili Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Kucharek przyprawa do potraw

Lista składników

  • filety z kurczaka

    4 Sztuki

Warzywa

  • brokuły

    250 Gram
  • marchewka

    2 Sztuki
  • pomidor

    1 Sztuka
  • kalafior

    250 Gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki potrzebne do marynaty dokładnie wymieszać. Do miski włożyć filet z kurczaka i zalać odrobiną marynaty następnie układamy kolejny kawałek i znów dajemy marynatę i tak na zmianę na koniec należy zostawić około połowy całe marynaty. Jak już jest ułożone to zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
WARZYWA:
Marchewkę obieramy i kroimy na plastry,brokuł i kalafior dzielimy na różyczki. Zagotowywujemy wodę. Do wrzącej wody dajemy te warzywa wcześniej wymienione i przygotowane po około 2 minutach wyjmujemy. Pomidor kroimy na 8 części, ale to nie wrzucamy do wody.
GRILL
Na rozoalonego grila układamy na środek tam gdzie jest największy ogień mięso natomiast wokół układamy wszystkie warzywa. Grilujemy, aż do uzyskanie miękkości i złocistego koloru kurczaka.
Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat