Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Grill: Szaszłyczki z mięsa baraniego z kardamonem podane z sałatką z cebuli i papryki

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

baraniny (ew. cielęciny)
800 g
cebula
1
oliwy z oliwek
2 łyżki
czosnku
3 ząbki
pęczek kolendry
1 sztuka
sól
Sklep Prymat
kardamon
Sklep Prymat
sos
świeżej mięty
kilka gałązek
czosnku
2 ząbki
sól
Sklep Prymat
cukier
Sałatka:
cebula
1 sztuka
kolorowe, oczyszczone papryki
2
oliwy z oliwek
2 łyżki
pietruszki
1 mały pęczek
sól
Sklep Prymat
jogurt grecki
100 ml
jogurt naturalny
200 ml
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grill: Szaszłyczki z mięsa baraniego z kardamonem podane z sałatką z cebuli i papryki

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki i dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić kardamonem, papryką, imbirem, solą i pieprzem. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę upiec na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Warzywa połączyć, dodać oliwę, posiekaną pietruszkę i doprawić do smaku. Kotleciki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 20.04.2014 23:30
ciekawe szaszłyki
as28 31.03.2014 20:44
ciekawy przepis
sylwia_sl 24.02.2014 08:39
zabieram przepis do siebie :)
Edith85 20.12.2013 22:04
wyglądają pięknie
EwelinkA_93 21.10.2013 10:55
ciekawe danie
Jastinka 20.09.2013 12:45
ciekawy pomysł na baraninę
usmiech 08.09.2013 20:34
bardzo ciekawe
Sarenka 01.08.2013 08:00
Fajny przepis na grilla...
AURELKA 08.05.2013 20:44
znakomite jedzenie
Ewa104 25.04.2013 16:18
Chętnie bym spróbowała.Nigdy nie jadłam baraniny.
gosia561 25.04.2013 15:01
idealne na majówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak