Przepis i sposób przygotowania na: Gofry ziemniaczane
Gofry ziemniaczane to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych gofrów. Są one syte, bardzo smaczne i idealne np. na obiad! Gofry ziemniaczane można podawać np. z sałaką z serem feta, z serem żółtym, z ulubionym sosem... opcji jest wiele!
Do przygotowania gofrów można zużyć ziemniaki, które np. zostały z wczorajszego obiadu. To świetny sposób na gotowanie w duchu zero-waste! Gofry z ugotowanych ziemniaków to coś, czego naprawdę warto spróbować!
1. Ziemniaki myjemy i obieramy, a następnie gotujemy do miękkości.
2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez maszynkę, dodać żółtka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, 2 łyżki oleju, sól i pieprz, dobrze wymieszać.
3. Białka ubić i połączyć z masą ziemniaczaną.
4. Nagrzać gofrownicę i piec gofry ok. 3-4 minuty na złoty kolor.