Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1,5 kg
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa zwyczajna 30 dag
papryczka chili 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna 3 łyżki
masło roślinne 1 łyżki
marchew 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku na ostro

Fasolę jaś wkładamy do wody i pozostawiamy na całą noc. Na drugi dzień wlewamy 3litry wody, dodajemy fasolę i gotujemy- około 50minut. Obieramy marchewki, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka wraz z papryczkami chilli. Gotujemy około 20minut. Następnie kroimy w kostkę boczek wędzony i kiełbaskę zwyczajną. Podsmażamy na oleju. Dodajemy do garnka. Gotujemy około 15minut. Na patelni rozpuszczamy masło i przypalamy mąkę. Dodajemy do fasolki. Pod koniec dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego. Zagotowujemy. Na koniec gotową fasolkę doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i papryką ostrą wedle własnych upodobań.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 06.03.2013 21:17
dla mnie bomba, uwielbiam fasolkę i to na ostro
Bernadeta1 11.11.2012 00:37
pyszna taka fasolka
PIOTR11 08.11.2012 15:36
lubię taką fasolkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak