Fasolka bo bretońsku

Fasolka bo bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    300 gram
  • kiełbas

    200 gram
  • czosne\\

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    300 ml
  • majeranek

  • sól

  • mąka

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 sztuki
  • ziele angielskie

    3-4 ziarenka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka bo bretońsku foto
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego
Krok 2 - Fasolka bo bretońsku foto
Między czasie cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Razem chwile smażymy
Krok 3 - Fasolka bo bretońsku foto
Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut by lekko odparował.
Gdy groch jest już miękki dokładamy do niego przygotowana kiełbasę z przecierem. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, papryką, solą.
Krok 4 - Fasolka bo bretońsku foto
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolkę.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.
Krok 5 - Fasolka bo bretońsku foto
Moja rodzina lubi fasolkę dość gęstą, dlatego taka właśnie jest. Najczęściej podaje ją do chleba. Mniam:).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.01.2014 00:40
Lubię ją i robię.
Kolorowa 18.10.2013 21:06
Mniam, muszę zrobić też ;)
ssylwiaa 18.10.2013 11:26
bardzo lubię taką fasolkę, świetna jest ;)
Cranberry 18.10.2013 10:06
rewelacyjna fasolka
Aga-25 18.10.2013 09:26
zupka super
jasiek 18.10.2013 09:17
zawsze dobra
Agnieszka-87-25 18.10.2013 09:13
pyszna gęsta mniam
Monia 18.10.2013 08:43
Ale dawno tego nie jadłam :-P
Kuchenka 17.10.2013 22:47
też robię taką fasolkę. Różnicą jest to że podaję ją jako zupę. ta wersja wydaje się być ciekawa.
Kasnaj 17.10.2013 22:44
kilka dni temu gotowałam, była pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat