Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z figi i pigwy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

figi 12 sztuk
cukier trzcinowy 1/3 szklanki
pigwa 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z figi i pigwy

Figi umyć, osuszyć, pokroić, zasypać cukrem, odstawić na 2 godziny, pod przykryciem.
Pigwę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Figi przełożyć do rondla o grubym dnie, dolać odrobinę wody.
Gotować około 15 minut, dodać pigwę, sok cytrynowy, zmniejszyć płomień pod rondlem.
Smażyć kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Jeśli skórki będą jeszcze zbyt twarde, przedłużyć smażenie o 5 - 10 minut.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików., odstawić do wystudzenia.
Podawać do naleśników i deserów.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 28.01.2016 14:05
świetny dżem
Bernadeta1 07.12.2015 18:13
pyszny taki domowy
Wacław 07.12.2015 14:32
pyszny do bułeczki z masełkiem
joannaa24 07.12.2015 14:16
Bardzo fajny pomysł na dżem
mysza75 07.12.2015 10:04
pyszny dżemik
slodkieniebo 07.12.2015 08:43
Nigdy takiego nie robiłam :) Wygląda super !
Habibi 07.12.2015 08:17
bardzo lubię figowe dżemy :)
Grazyna0211 06.12.2015 19:11
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak