Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 kg
  • cukier

    ok 300 g
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • żelfix

    ok 30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z 2 kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.
Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok.
Krok 2 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix 2:1 (10g na każde pół kilograma cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę pomarańczową
Krok 3 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem,
Krok 4 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
octo 14.08.2012 00:11
o prosze kolejny przepis ciekawy na moje zalegajace cukinie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat