Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
cukier kryształ 1 kg
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
pektyna 30 g

Porada

Ja nigdy nie pasteryzuję dżemu, zawsze nakładam gorący i zakładam nowe przykrywki. Zawsze trzyma się dobrze;)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Zdrowe owoce obrać z szypułek, dokładnie wypłukać, osączyć z wody, rozrobić ubijakiem , wsypać szklankę cukru i ostawić na 2 godziny żeby zrobił się syrop. Następnie postawić na ogniu, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Pektynę wymieszać ze szklanką cukru i wsypać na gotujące się owoce-ciągle mieszając gotować ok. 2-3 minuty, następnie wsypać kilogram cukru i mieszać cały czas podgrzewając do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy dżem nakładać gorący do czystych słoiczków i zamykać zakrętkami;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.07.2014 18:19
Domowy jest pyszny :)
gosia56 04.07.2014 10:41
na pewno pyszny;)
Margo1 03.07.2014 08:46
nie robiłam sama jeszcze takiego
kate.500 02.07.2014 21:41
pyszny dzemik
kala9287 30.06.2014 13:50
zajefajny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak