Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo-migdałowy ze skórką pomarańczową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cukier 150-200 gram
migdały siekane 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 gram

Porada

W zależności od słodkości śliwek można dać mniej lub więcej cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo-migdałowy ze skórką pomarańczową

Śliwki myjemy, przekrawamy i wyciągamy pestki. Zasypujemy połową cukru, odstawiamy na noc do lodówki. Następnie całość miksujemy blenderem, dodajemy resztę cukru i gotujemy. Gdy zacznie powoli gęstnieć dodajemy migdały i skórkę pomarańczową. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji gotowy dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 27.11.2014 13:56
fajnie zaprezentowany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak