Dżem gruszkowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    3 kg
  • pomarańcza

    2 sztuki
  • cukier

    1 kg
  • żelfix

    1 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomarańczę sparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, usuwamy środki. Owoce kroimy, przekładamy do rondla, delikatnie dusimy by puściły odrobinę soku i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Dodajemy dżemfix oraz cukier, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz sok. Gotujemy. Dżem miksujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Dżem podajemy do deserów, słodkich bułeczek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 01.10.2013 20:08
Musi być pyszny!!!
Milena87 01.10.2013 13:44
takiego jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat