Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem gruszkowo-pomarańczowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 3 kg
pomarańcza 2 sztuki
cukier 1 kg
żelfix 1 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowo-pomarańczowy

Pomarańczę sparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę, a sok wyciskamy. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, usuwamy środki. Owoce kroimy, przekładamy do rondla, delikatnie dusimy by puściły odrobinę soku i dusimy pod przykryciem do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Dodajemy dżemfix oraz cukier, dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz sok. Gotujemy. Dżem miksujemy. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Dżem podajemy do deserów, słodkich bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 01.10.2013 20:08
Musi być pyszny!!!
Milena87 01.10.2013 13:44
takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak