Duszona wieprzowina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

  • wieprzowina

  • bulion warzywny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

* ok. 250g szybki wieprzowej
* 2 cebule
* 2 listki laurowe
* 3 ziarna angielskie
* bulion warzywny
* sól, pieprz
* olej
* mąka


Mięso kroimy na sznycle, lekko rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące i smażymy po minucie z każdej strony na oleju. Przekładamy kawałki mięsa do garnka, podlewamy szklanką bulionu (tyle, by przykrywał mięso). Na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do bulionu. Wrzucamy tam też listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy mięso na wolnym ogniu ok. 40-45 min., aż będzie miękkie, a sos wyraźnie się zredukuje. Doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami lub ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
angelika14 04.09.2011 11:53
super przepis
angelika14 04.09.2011 11:53
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat