Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

5.0
(53)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Sałatka z burakami i fetą to lekkie danie. Poznaj przepis na wege carpaccio i dodaj je do swojej diety. 

Składniki:

buraki czerwone 2 sztuki
rukola 3 garści
feta 200 g
ocet balsamiczny 3 łyżki
olej lniany 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
limonka do smaku

Porada

Pamiętajcie, że ser feta jest bardzo słony - nie dodawaj zbyt dużo soli do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Sałatka z burakiem i fetą jest lekkim daniem, które sprawdzi się osobom będącym na diecie. Połączenie wyraźnego sera feta z delikatnym burakiem dopełnia orzechowa, ostrawa rukola. 

1. Buraki owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec ok 1,5 - 2 h.

2. Wyjąć poczekać aż ostygną i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Ułożyć na płaskim talerzu.

3. Rukolę umyć, osuszyć - ułożyć na burakach. Ser feta pokruszyć na wierzchu. Posolić i popieprzyć.

4. Na koniec skropić limonką, olejem, oliwą i octem balsamicznym. 

Sprawdź inne dania z fetą:

Sałatka z rukoli z figami i fetą

Muffinki na słono z fetą, pomidorami i czerwoną papryką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 15.09.2015 22:40
pyszności :)
idealme 15.09.2015 12:20
Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak