Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki czerwone
2 sztuki -
rukola
3 garści -
feta
200 g -
ocet balsamiczny
3 łyżki -
olej lniany
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
limonka
do smaku
Sposób przygotowania
Buraki owinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, piec ok 1,5 - 2 h. Wyjąć poczekać aż ostygną i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Ułożyć na płaskim talerzu.
Rukolę umyć, osuszyć - ułożyć na burakach. Ser feta pokruszyć na wierzchu. Posolić i popieprzyć. Na koniec skropić limonką, olejem, oliwą i octem balsamicznym. Smacznego!
Pamiętajcie, że ser feta jest bardzo słony, więc ostrożnie z soleniem.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się