czarny makaron z kurkami i natką kolendry

czarny makaron z kurkami i natką kolendry

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    250 g świeży, czarny
  • kurki

    300 g
  • śmietana 30%

    100 ml
  • cebula

    1 średnia
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • wino białe wytrawne

    1/3 szklanki
  • natka kolendry

    do smaku
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryczka chili

    kawałek (opcja)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i zrumienić, dodać kurki i wino, smażyć aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem, można dodać chili i czosnek. Na końcu wlać śmietankę, wymieszać i zdjąć z ognia gdy się zagotuje.
Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie.
Makaron odcedzić, nie płukać i od razu wrzucić do sosu na patelnię.
Na małym ogniu chwilę podgrzewać aż sos oblepi makaron. Można dodać trochę wody od gotowania makaronu żeby go rozrzedzić.
Podawać na talerzach udekorowane natką kolendry.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

28.10.2014 18:20
Smakowałby mi :-)

kloruś

27.10.2014 20:51
wygląda absolutnie przepysznie!

Anna133

26.10.2014 08:02
pięknie podane i na pewno smaczne

adelajda

25.10.2014 20:57
Chętnie spróbuję :))

dwa pokoje z kuchnią

25.10.2014 18:44
i jak wrażenia z czarnym makaronem? super danie :)

Krystyna32

25.10.2014 16:57
pyszności

gosia561

25.10.2014 16:33
bardzo kolorowo

Czyki

25.10.2014 16:03
Cudowne danie :) a makaron muszę zrobić na Halloween :):)

Jadwiga/Jaga85

25.10.2014 15:58
Kolor makaronu robi wrażenie

Bernadeta1

25.10.2014 15:47
kolorowo i jak zawsze bardzo smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat