Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą miętą

Chłodnik z truskawek i wanilii z sorbetem cytrynowym i świeżą miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    500 g
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • wanilia

    1 laska
  • cukier

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • świeża mięta

    1 gałązka
  • sorbet cytrynowy

    4 łyżki
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta
  • wino czerwone

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (66)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kaprysiek

16.02.2014 14:20
Co za mieszanka smaku, aż jestem ciekawy kiedyś to spróbować zrobić.

PaniMISIOWA

11.04.2013 20:11
co za niewiarygodne bogactwo smaków!

berys18

22.03.2013 16:13
pięknie wygląda

noninka77

06.03.2013 21:13
Uwielbiam truskawki więc to coś dla mnie:)

artur7

19.01.2012 15:23
pyszne

[email protected]

12.01.2012 06:23
mniam

[email protected]

10.01.2012 04:17
mmmusze zrobic

SylwiaMagdaSabin

09.01.2012 21:50
jej pychota

Ewa/kalapurtka

09.01.2012 17:38
pycha

caralajna

02.01.2012 16:39
szkoda, że nie ma fotografii

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat