chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

zaczyn

  • mąka żytnia pełnoziarnista

    350 g
  • woda

    2,5 szklanki
  • zakwas żytni

    1/2 szklanki

pozostałe składniki

  • mąka gryczana

    420 g
  • woda

    1,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • morwa czarna

    40 g SUSZONEJ
  • szałwia hiszpańska

    3 łyżki
  • siemię lniane

    3 łyżki

opcjonalnie

  • tłuszcz do formy

  • mąka chlebowa

    1 łyżeczka do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 2 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Na następny dzień rano dodać chia (szałwia hiszpańska), siemię lniane, sól (morską, himalajską lub kłodawską) i zmieloną w elektrycznym młynku do kawy czarną suszoną morwę. Taką suszoną morwę można kupić lub samemu ususzyć, ja sama zbieram i suszę. Wymieszać
Krok 3 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Dolać wodę i wymieszać.
Krok 4 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Stopniowo dodawać mąkę gryczaną, (użyłam Melvit) i dokładnie wymieszać.
Ciasto odstawić na 30 minut by nabrało właściwej konsystencji. Ponownie wymieszać.
Krok 5 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Ciasto przełożyć do keksowej formy (dł. około 30cm), wygładzić powierzchnię i posypać białą mąką gryczaną (około 1 łyżeczka).
Jeśli forma tego wymaga natłuścić ja oliwą przed włożeniem do niej ciasta.
Krok 6 - chleb żytnio gryczany na zakwasie zabarwiony suszoną czarną morwą foto
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum. Po wyrośnięciu około 1 do 2 godziny, podnieść temp. do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 45 minut.
Chleb wyjąć z formy i studzić na metalowych raszkach.

Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 14.01.2017 11:29
wspaniale wygląda
Alex_M 22.08.2015 08:47
świetny chlebek :)
anemon 10.08.2015 17:16
Pięknie Ci się upiekł.
dom-agi 10.08.2015 10:16
Wygląda imponująco!
IZABELA29 10.08.2015 09:39
świetny wypiek
Skotka 10.08.2015 09:23
Wspaniały!!!
kloruś 10.08.2015 08:41
pysznie się prezentuje!
ben-ka 10.08.2015 07:48
Bardzo smakowity ten chlebek.
Granita 10.08.2015 00:27
mistrzowskie wykonanie; gratuluję pomysłu i kunsztu
norweska20 09.08.2015 23:38
idealny wypiek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat