Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 i 1/2 szkl
mleko 1 szkl
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 7 g
olej 2 łyżki

Dodatkowo

barwnik spożywczy do ciast 1/2 tubki
mąka pszenna 1 łyżka
olej 2 łyżki

Farsz

kuskus 1/2 szkl
kostka mięsna 1/4 kostki
papryka czerwona 1 mała
por (biała część) 1 szt
cebula 1 średnia
czosnek 3 ząbki
serek 1 pomidory z bazylią
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
ketchup pikantny 1 łyżka
olej 3 łyżki

Dodatkowo

żółty ser starty 3 łyżki
jajko 1 szt

Porada

Do tego ciasta możemy przygotować dowolny farsz.

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki

Kroki postępowania

1
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Większą część formujemy w kulę, natłuszczamy olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Do mniejszego kawałka ciasta dodajemy zielony barwnik spożywczy i łyżkę mąki i ponownie wyrabiamy do dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki foto
2
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nakładamy farsz, zwilżamy brzegi i sklejamy. Brzegi wszystkich nadzianych chlebków zgniatamy widelcem - uzyskamy wzorek. Z resztki ciasta robimy ostatni mini chlebek. Wszystkie chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut (max 25 minut) - do ładnego zrumienienia.
Krok 2 - Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki foto
3
FARSZ: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem o 1cm wyżej niż kasza, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek , przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy.
Krok 3 - Calzone oraz zielone rożki i gwiazdki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 17.01.2015 06:53
bardzo dobre
Klausia 01.01.2015 21:25
super przepis :)
Justi2401 17.12.2014 17:29
Mniam, bardzo apetycznie wyglądają :)
Michał2 16.12.2014 21:02
same pyszności!
Konczi 16.12.2014 18:15
Smacznie u Ciebie :))
barbara11561 16.12.2014 17:52
Pysznie wyglądają
Jadwiga/Jaga85 16.12.2014 17:09
Pysznie!!!
Triss 16.12.2014 16:29
Zjadłabym.:)
Renata9 16.12.2014 15:54
pyszne danie
mirosława4 16.12.2014 15:31
smakowicie się prezentują
wwwiolka 16.12.2014 15:23
Bardzo fajny przepis.
Ania84 16.12.2014 15:14
super danie
MałaMi89 16.12.2014 13:55
Polecam :) wyszły tak smaczne, że już je robiłam 3 razy :)
Aleksandra/Olcia 16.12.2014 13:54
zapisuje. super propozycja
Joannasz3190 16.12.2014 13:54
Pyszności :)
jola91 16.12.2014 13:46
Pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak