Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone do kieszonki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka 1 szt
cukinia 1 szt
bakłażan 1/2 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
feta 80 gram
mozarell 80 gram
Ciasto:
drożdże 17 gram
woda 150 ml
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 250 gram
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone do kieszonki

Kroki postępowania

1
Wodę wymieszać z droższami i cukrem i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie mąkę przesiać i dodać do niej drożdze. Ciasto wyrobić przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 1 - Calzone do kieszonki foto
2
Paprykę, bakłażan i cukinie pokroić w kostkę w wrzucić na nagrzaną patelnię grillową. Grillować do miękkości.
Krok 2 - Calzone do kieszonki foto
3
Następnie przełożyć do miski dodać oliwę i posypać papryka słodka. Dodać pokrojoną w kostkę fete i mozzarelle.
Krok 3 - Calzone do kieszonki foto
4
Wyrośnięte ciato rozwałkować i wyciąć kółka (im większe tym wygodniej będzie lepić). Na środku ułożyć warzywa i dokładnie wlepić ciasto.
Krok 4 - Calzone do kieszonki foto
5
Posmarować tak przygotowane "pierożki" oliwą z papryką która pozostała w misce.
Krok 5 - Calzone do kieszonki foto
6
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 210 stopni i piec przez ok 10-15 minut.
Krok 6 - Calzone do kieszonki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 03.06.2013 12:00
super przepis
Patty 21.05.2013 00:38
jozefinkaz co masz na myśli pisząc inny wkład?
gosia561 15.05.2013 10:34
pomysłowe danie
joanna__s 15.05.2013 10:26
Bardzo fajny przepis, trzeba wypróbować.
Janina 15.05.2013 10:11
Ciekawy przepis do wypróbowania
msmors 15.05.2013 09:57
ciekawy pomysł
dwa pokoje z kuchnią 15.05.2013 09:19
pomysł bardzo fajny, osobiście wybrałabym inny wkład do pizzy, ale pizzerinki calzonki jeszcze nie widziałam
IZABELA29 15.05.2013 08:42
sorki za taką małą uwagę ale dodawaj zdjęcia pasujące do opisu ,piszesz np o wyrabianiu ciasta a na zdjęciu warzywo.
Agnieszka-87-25 15.05.2013 07:52
fajny pomysł i wykonanie bardzo dobre
aisza1 15.05.2013 07:23
lubię calzone ale nigdy sama nie robiłam
paulina2157 15.05.2013 07:00
ciekawy pomysł
iwi 15.05.2013 00:02
Fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak