Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
drożdże
oliwa
cebula
czosnek
pieczarki
ser żółty
kiełbasa

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1/4 szkl oleju
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
laska kiełbasy
15 dag sera żółtego startego
mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów
sól, pieprz, oregano

Do dużej miski wsypać mąkę, osobno wymieszać drożdże, olej, sól, cukier i szklankę ciepłej wody. Wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: Cebule posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Całość chwilę przesmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Ciasto podzielić na 3-4 części i wałkować na cienkie placki. Na każdy z nich wykładać pomidory/ koncentrat, pieczarki, kiełbasę i ser żółty, posypać obficie oregano. Złożyć placki na pół i zlepiać brzegi dokładnie sklejając ze sobą aby powstały duże pierogi. Można dociskać brzegi widelcem aby mieć pewność, że farsz nie wypłynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 01.11.2013 17:43
bardzo dobre, polecam
Anna169Hosz 20.09.2013 09:03
Musiał być bardzo smaczny.
goofy9 01.09.2013 10:48
uwielbiam z każdym farszem
babajaga1969 30.06.2013 00:49
coś dla mnie - pyszny pieróg mega
Marta11 29.06.2013 16:33
jeszcze takich nie jadlam ale wyglada bardzo smacznie
Olga_SK 29.06.2013 13:38
U mnie też zawsze różne farsze :) Ale uwielbiam calzone za formę - ni to pizza, ni to pierożek... Bardzo lubię!
angelika14 29.06.2013 13:18
robię podobne calzone tylko za każdym razem kombinuję z farszem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak