Przepis i sposób przygotowania na: Calzone
3 szkl mąki pszennej
1/4 szkl oleju
2 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
laska kiełbasy
15 dag sera żółtego startego
mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów
sól, pieprz, oregano
Do dużej miski wsypać mąkę, osobno wymieszać drożdże, olej, sól, cukier i szklankę ciepłej wody. Wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Farsz: Cebule posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Całość chwilę przesmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Ciasto podzielić na 3-4 części i wałkować na cienkie placki. Na każdy z nich wykładać pomidory/ koncentrat, pieczarki, kiełbasę i ser żółty, posypać obficie oregano. Złożyć placki na pół i zlepiać brzegi dokładnie sklejając ze sobą aby powstały duże pierogi. Można dociskać brzegi widelcem aby mieć pewność, że farsz nie wypłynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 20 minut.