Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mleko 1/4 szkl
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
salami 6 plasterków
oliwa 2 łyżki
oliwki 0,5 opakowania
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Wyrabiamy ciasto- łączymy w misce mąkę, oliwę z oliwek, mleko, proszek do pieczenia, sól i oregano. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 0,5 cm.

Blachę smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy na nią placek, który smarujemy koncentratem pomidorowym doprawionym odrobiną bazylii, oregano i posiekanym ząbkiem czosnku. Na to wykładamy salami, oliwki i cebulę, przykrywamy wszystko serem i zaklejamy placek składając go w pół- jak pierożka. Nadziene warto ułozyć bliżej jednego z brzegów, żeby farsz się nie rozsypał. Oczywiście można dodać dodatki wg. uznania- paprykę, pomidory, czy pieczarki.

Na wierzch calzone układamy ser i posypujemy ziołami prowansalskimi, skrapiamy odrobina oliwy i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 190 stopni.

Podane proporcje to wartość dla jednego dużego placka o średnicy ok 30 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 12.08.2012 20:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak