Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki z syropem z bzu

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.

Składniki:

Składniki:

buraczki 1 kilogram
olej z pestek winogron 75 mililitrów
syrop z czarnego bzu 75 mililitrów
ocet ryżowy 50 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki z syropem z bzu

Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.

Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4 wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak