Buraczki z syropem z bzu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • buraczki

    1 kilogram
  • olej z pestek winogron

    75 mililitrów
  • syrop z czarnego bzu

    75 mililitrów
  • ocet ryżowy

    50 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową, przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.

Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4 wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat