Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z olejem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
mąka 1 i 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
olej 3 łyżki
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
czekolada 1 tabliczka
masło 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z olejem

Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dodać cukier i żółtka. Na koniec dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na przygotowaną blaszkę wylać ok. 3/4 części ciasta, do reszty dodać kakao i łyżkę wody. Wymieszać i wylać na jasne ciasto.

Widelcem zamieszać ciasto by zrobił się na nim wzorek.

Piec do suchego patyczka ok. 40 minut w 180 stopniach.

Czekoladę rozpuścić z masłem i płynną masą, polać ciasto tak by wsiąkało do wewnątrz ciasta.

Można też lekko ciasto nasączyć ponczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 28.03.2013 16:06
atrakcyjne
justys759 05.11.2012 14:51
mi też przypomina zebrę którą uwielbiam
Poison1988 05.11.2012 14:45
Świetnie wygląda! Nawet troszkę chałwę jakby przypomina kolorkami :)
parysek10 05.11.2012 14:16
wygląda nieziemsko, muszę takie zrobić
Agnieszka91 05.11.2012 13:25
to ciasto to jest podobne do zebry
EWI 05.11.2012 13:13
pycha
EWI 05.11.2012 13:13
pycha
pajbek 05.11.2012 13:12
Wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje. Pycha
Ewa104 05.11.2012 13:06
Bardzo atrakcyjnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak