Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żołądki drobiowe
50 dag -
jajko
2 sztuki -
majeranek
1 łyżeczka -
marchewka
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3 ząbki -
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
Barszcz biały
300 ml
Przepis i sposób przygotowania Barszcz biały na żołądkach drobiowych
Czosnek obrać. Żołądki drobiowe kilka razy dobrze wypłukać. Marchewkę, pietruszkę, cebulę obrać. Żołądki zalać 1,3 litra wody, dodać pietruszkę, marchewkę oraz cebulę. Posolić do smaku. Gotować do miękkości żołądków. Następnie wyjąć żołądki, przestudzić, pokroić w paski. Wyjąć również warzywa. Do gotującego się wywaru z żołądków dodać barszcz biały, majeranek oraz czosnek. Gotować 10 minut.Doprawić pieprzem , ewentualnie jeszcze solą.
Do barszczu włożyć pokrojone żołądki.Barszcz podać z połówkami jajek.
Komentarze (4)