Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Joseph’a

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
cukier waniliowy
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olej 1 szkl (niepełna)
kakao
woda gazowana 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Joseph’a

Żółtka oddzielamy od białek ,ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę i proszek mieszamy razem ,przesiewamy. Dzielimy na pół.
Do żółtek (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo olej i część suchych produktów. Gdy masa będzie połączona ,również stopniowo dodajemy wodę oraz drugą część suchych produktów.
Masę z żółtek delikatnie łączymy z białkami. Przelewamy do nasmarowanej tłuszczem formy (zostawiamy trochę masy). Pozostawioną część masy mieszamy z kakao i wlewamy do formy (mniej więcej na środek dookoła). Babkę pieczemy 75 minut w temperaturze 175°C. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 08.04.2015 09:13
Fajna z niej babka :)
inka2012 07.04.2015 10:50
apetycznie wygląda :)
kloruś 07.04.2015 09:25
chętnie bym się poczęstowała!
Ola1984 07.04.2015 07:58
Piękny wypiek :) Smakowicie wygląda :)
wwwiolka 06.04.2015 21:22
Bardzo fajny przepis.
barbara11561 06.04.2015 21:05
bardzo pysznie wygląda
idealme 06.04.2015 20:27
ale pyszności!
Iwusia 06.04.2015 20:18
piękna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak