Oliwy smakowe doskonale uzupełniają sałatki. Dodatki w postaci chili, czosnku czy ziół nadadzą naszym potrawom wyjątkowego charakteru.
Jak przygotować oliwę smakową?
Oliwy smakowe możemy w prosty sposób przygotować samodzielnie. W tym celu będziemy potrzebować czystej, suchej butelki (najlepiej z ciemnego szkła, które będzie chronić oliwę przed utleniającym działaniem promieni słonecznych).
Wybrane przez nas dodatki wrzucamy do butelki i zalewamy oliwą extra virgin. Co ważne, dodatki muszą być czyste i suche.
W miarę możliwości należy sięgać po suszone produkty. Teraz musimy już tylko poczekać aż oliwa „przejdzie” smakiem i aromatem dodatków, czyli minimum tydzień.
Aby uniknąć psucia się dodatków, należy pamiętać, żeby cały czas były zanurzone w oliwie. Gdyby w trakcie zużywania zaczęły wystawać ponad poziom oliwy, to trzeba uzupełnić płyn lub wyciągnąć dodatki z butelki.
Z czego przygotować smakową oliwę?
Aromatyzowaną oliwę można przygotować z dowolnie wybranych składników - ograniczają nas jedynie wyobraźnia i upodobania smakowe. Do najpopularniejszych dodatków należą:
- czosnek, z którego powstanie oliwa czosnkowa,
- papryczka chili, dzięki której przygotujemy pikantną oliwę,
- suszone pomidory,
- zioła (np. oregano, rozmaryn, tymianek, pietruszka),
- kolorowy pieprz,
- imbir,
- skórka z cytryny.
Smakową oliwę z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania marynaty lub skropienia sałatek czy dań z makaronem. Dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku buteleczek z różnymi dodatkami i podanie ich do pizzy.