Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Nalewki

Przepisy z kategorii Nalewki: 8
Sortuj:

Sprawdzone pomysły na nalewki

Nalewki to napoje alkoholowe, które robi się z owoców, ziół, kwiatów, korzeni czy… cukierków. 

Nalewki poza walorami smakowymi mają również działanie lecznicze i dotyczy to głównie nalewek ziołowych.  

Nalewkę zaczynamy od wybrania owoców, których chcemy zrobić napój. Najpopularniejsze owoce na nalewkę to wiśnie, maliny, porzeczki, pigwa czy gruszki. Owoce zalewa się alkoholem, dodaje cukier lub miód. Często w kolejnym etapie dodaje się wodę, jeśli do maceracji owoców użyliśmy wysokoprocentowego alkoholu. Im wyższe stężenie alkoholu, tym szybciej wydobędzie smak i aromat z owoców i ziół. Maceracja trwa od kilku dni, do kilku tygodni. Co jakiś czas trzeba wymieszać zawartość, potrząsając naczyniem. 

Kolejnym etapem jest filtrowanie. Filtruje się przez gazę lub papierowy filtr.  Teraz jest czas na leżakowanie podczas którego nalewka nabiera jeszcze głębszego smaku. Podczas leżakowania nie należy otwierać butelek.  

Nalewki – przepisy 

Oto mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe nalewki, które w jesienny lub zimowy wieczór rozgrzeją zmarzniętych domowników. Nalewka - w niewielkich ilościach - pomoże się rozgrzać i doda energii. Najbardziej znane w naszych domach nalewki to wiśniówka, pigwówka czy cytrynówka. W dobrze przygotowanej nalewce czuć wyraźny smak owoców, dlatego zanim zabierzesz się za jej zrobienia zajrzyj do Doradcy Smaku i wybierz sprawdzony przepis. Smak nalewki można wzbogacać ziołami i przyprawami. Sprawdzi się tu kardamon, imbir mielony, anyż lub cynamon. 

W przepisach, które zebraliśmy w tym zbiorze dowiesz się, jak zrobić nalewkę. Znajdziesz tu przepis na nalewką z malin czy nalewką z pigwy.  

Jak zrobić nalewkę z pigwy? 

Nalewka z pigwy to wyjątkowy napój – ma intrygujący smak i śliczny kolor. Jak zrobić nalewkę z pigwy? Zobacz jeden z naszych sprawdzonych przepisów, w którym owoce pigwy zalewane są wódką i rumem oraz łączone z cukrem, miodem, skórką pomarańczy oraz anyżem.  

Nazwa tego przepisu to „złota nalewka z pigwy”, bo napój ma piękny złoty kolor.  Ta nalewka wymaga czasu – najpierw owoce zalewamy wódką na 6 tygodni, a potem zasypujemy cukrem na kolejne 2. Po tym czasie dorzucamy dodatki: anyż, skórkę pomarańczową oraz miód. Z tymi składnikami nalewka z pigwy leżakuje kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie napój zlewamy, filtrujemy i pozwalamy, aby nabrał mocy. To wymaga czasu – kolejnych 3 miesięcy. Niestety, aby nalewka zyskała dobry smak musi leżakować w chłodnym, ciemnym miejscu odpowiednio długo. Ale na efekt warto czekać.  

Jak zrobić nalewkę z wiśni? 

Potrzebujesz dojrzałe owoce wiśni. Część z nich wydryluj, a część (około garści na 1,5 kg) zostaw z pestkami. Wiśnie zalej alkoholem o ostaw na około 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie dodaj cukier. Co jakiś czas należ potrząsnąć naczyniem. Po 7-10 dniach nalewkę przelewa się przez filtr do butelek i zamyka. Nalewka powinna odstać kilka tygodni lub miesięcy. Najlepsza jest jak dojrzeje i nabierze mocy i smaku. Zobacz sprawdzony przepis na nalewkę z wiśni. 

Tradycja robienia nalewek w Polsce sięga XIV wieku. Nalewki popijała szlachta, duchowieństwo i mieszczaństwo, a także chłopi, którzy sami wyrabiali swoją wersję bimbru.  

Robienie nalewek może stać się hobby i tradycją rodzinną. Posiadanie wyjątkowego i sprawdzonego przepisu na nalewkę to skarb. Nie ma chyba nic przyjemniejszego od popijania aromatycznej nalewki w zimowe wieczory.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak