Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z jeżyn na spirytusie
Przepis na:
- domowy alkohol
- nalewkę z jeżyn
1. Świeże, dojrzałe jeżyny przebieramy, płuczemy i osączamy na durszlaku.
2. Jeżyny układamy w słoju i przesypujemy cukrem. Słój zakrywamy gazą i odstawiamy na 8 do 10 dni. Po tym czasie do słoja wlewamy spirytus, zamykamy i odstawiamy na podobny okres 8-10 dni.
3. Co dwa dni należy porządnie wstrząsnąć słojem. Następnie zlewamy zabarwiony spirytus do drugiego słoja.
4. Pozostałe jeżyny rozgniatamy i zalewamy wódką.
5. Po 6-7 dniach wódkę zlewamy do pierwszego słoja, mieszamy i dokładnie filtrujemy. Przefiltrowaną jeżynówkę rozlewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia.
6. Nalewka jeżynowa powinna dojrzewać w butelkach przez pół roku. Po tym okresie nadaje się do picia.