Wątróbka - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Opublikowano: 11.02.2016
Autor: jola91
Wątróbka - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Wątróbka ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników, osobiście stwierdzam, że warto ją jadać chociaż od czasu do czasu.

Nie każdemu musi ona smakować solo, ale można ją przygotować w taki sposób, żeby wyszło smaczne danie.

W moim rodzinnym domu mama czasami przygotowywała wątrobę wieprzową z cebulką, za którą po prostu nie przepadałam, ze względu na gorzki smak. Teraz gotując dla swojej rodziny przygotowuję dania z wątróbką drobiową - moim zdaniem jest o wiele smaczniejsza.

Dlaczego zatem warto ją jadać?
Głównie ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, miedzi i wysokojakościowego białka. Jest ona również bogata w witaminy: A, D, B2, B12, PP oraz kwas foliowy.

Nie jest polecana jedynie osobom na diecie niskocholesterowej, ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz kobietom w ciąży ze względu na zawartość witaminy A, która może być szkodliwa dla rozwoju płodu.

Należy pamiętać również o tym, żeby wątróbka pochodziła ze sprawdzonego źródła, bo to właśnie w wątrobie odkładają się wszelkie antybiotyki i inne tego typu substancje - nigdy nie kupujmy jej w marketach, gdzie pochodzenie tak na prawdę nie jest znane.

Swoją drogą wątróbka wcale nie jest trudna do przygotowania - jak wielu ludzi myśli. Należy ją tylko oczyścić, następnie podsmażyć (nie za długo) i dopiero potem posolić, aby podczas smażenia nie zrobiła się twarda. Dalsza obróbka zależy od własnego pomysłu.

Oto moje propozycje na dania z wątróbką:


Wątróbka drobiowa z cebulą i pieczarkami (przepis)

Wątróbka - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

 


Szpinakowe pierogi z wątróbką drobiową (przepis)

Wątróbka - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

 


Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką

Wątróbka - dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

 

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 papryka konserwowa
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/2 dużego kubka kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • woda do gotowania ziemniaków

 

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie obieramy je, studzimy i kroimy w plastry.
Oczyszczoną wątróbkę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do niej pokrojoną w piórka cebulę i razem podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i ogórkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną i niewielką ilością soli.
W formie do zapiekania układamy kolejno ok. 3/4 plastrów ziemniaków, wątróbkę z warzywami i resztę ziemniaków.
Całość zalewamy śmietaną z jajkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.

prymat