Światowy Dzień Makaronu

Opublikowano: 25.10.2013
Autor: IwonaDD
Światowy Dzień Makaronu
Dziś Światowy Dzień Makaronu, w ten wyjątkowy czas warto skusić się na danie z makaronu i podzielić tę przyjemność z rodziną i znajomymi;
       25 października to data szczególna dla smakoszy makaronu i nie tylko. I choć tego typu święta zazwyczaj nie celebruję, to obok tego makaronowego nie mogłam przejść obojętnie; Jestem jego wielką  miłośniczką, doceniam za uniwersalność, smak i tysiące sposobów przyrządzania;

     O makaronie pisałam już wiele razy, połowa mojego bloga to właśnie makaron w roli głównej. Jeśli chcecie poznać kilka ciekawostek o nim i zobaczyć jak przyrządzam tagliatelle fresche czy garganelli zapraszam do obszernego wpisu "Domowy makaron w pigułce" - tutaj;
 
    A tymczasem zapraszam na dzisiejsze tagliatelle z tuńczykiem i  salsą Harissa oraz wiele innych makaronowych inspiracji z mojej księgi DS!
 
Składniki na 2 porcje:
250 g tagiatelle,150 g tuńczyk w oleju, 1łyżeczka salsy Harissa,200 ml śmietanka 30%, 3 -6 szt pomidorki koktajlowe;
Sposób przygotowania:
Przygotowanie tego dania trwa dosłownie 5 minut, dlatego zaczynam je robić w tym samym momencie kiedy wrzucam makaron do gotującej się wody. Na patelnie wrzucam składniki – tuńczyk w oleju,  pomidorki przekrojone na pół, łyżeczka salsy Harris. Pomidorki przyciskam widelcem by puściły sok.Mieszam wszystko i podsmażam razem kilka minut. Gdy makaron jest gotowy, dodaję śmietankę.

Jestem pewna,że każdy znajdzie coś dla siebie :)
Smacznego
Iwona

prymat