Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti alla Carbonara

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

spaghetti 300 g
boczek wędzony 150 g
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
starty ser pecorino 50 g
śmietana 30% 50 ml
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti alla Carbonara

1.Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić spaghetti i gotować wg wskazówek na opakowaniu;
2.W tym samym czasie pokroić boczek w kostkę i zarumienić go na patelni;
3.Ugotowane al dente spaghetti odcedzić z wody ( nie przelewać zimną) dodać do smażącego się boczku;
4.Jajka ( żółtka+ całe jajko) roztrzepać z parmezanem i śmietanką;
5.Wyłaczyć źródło ciepła, zalać spaghetti roztrzepanymi jajkami z serem i szybko wymieszać;
6.Odrobina świeżego pieprzu i gotowe.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 05.11.2013 07:29
jeno z moich ulubionych!
IwonaKa 11.10.2013 00:23
chyba jutro takie zrobię
olkaaa 27.07.2013 09:31
uwielbiam spaghetti
caralajna 20.07.2013 07:32
uwielbiam makaron, wolę go od ziemniaków czy kaszy, świetna propozycja smakowa
miszelka 19.07.2013 11:38
Nigdy nie jadłam oryginalnie włoskiej carbonary i pewnie dlatego dodaję tylko żółtka. Albo mam korzenie z Neapolu, o których nic nie wiem :)
Alex_M 19.07.2013 10:57
uwielbiam taki makaron! pięknie Ci wyszedł na zdjęciu!
Łucja 19.07.2013 10:55
pysznie :) zjadłabym takie danie z największą przyjemnością :)
Ewa104 18.07.2013 16:12
Uwielbiam w takiej postaci,choć ja daję same żółtka i dodaję jeszcze białe wino wytrawne.Uwielbiam carbonarę.
Agata3 18.07.2013 13:10
Mmm pyszny obiadek :)
Ola1984 18.07.2013 08:16
Bardzo lubię carbonarę i robię ją w podobny sposób. Smak przełamuję jeszcze siekaną natką pietruszki.
paulina2157 18.07.2013 07:01
świetna i na pewno bardzo bardzo smaczna
w mojej kuchni 18.07.2013 01:01
smaczny obiad podano..
Mniam 17.07.2013 23:08
To musi być dobre!
eMMe 17.07.2013 22:58
Moje ulubione spaghetti:)
iza0823 17.07.2013 22:48
świetny przepis
Magda19 17.07.2013 22:06
Pewnie jest pyszne :)
Mona73 17.07.2013 21:44
wygląda niesamowicie, chciałabym je spróbować
lee-aa 17.07.2013 21:40
i żeby było ciekawiej, podaje się z surowym niewymieszanym żółtkiem :) pychota :)
IwonaDD 17.07.2013 21:25
orginalna receptura jest z jajkami, zazwyczaj po 2 szt na osobę, można całe lub by była bardziej żółta ( jak robią w Neapolu), żółtka plus 1 całe jajka, we włoskiej kuchni napewno zjesz Carbonare na jajkach i pecorino;
Czarnula87 17.07.2013 21:19
z żółtkiem nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak