Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z borowikami

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 300 gr
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki kilka gałązek
sól do smaku
śmietana 100 ml
wino białe wytrawne 50-100 ml
parmezan starty szczypta opcjonalnie
borowiki 3-4 szt
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z borowikami

Kroki postępowania

1
1.Ząbek czosnku zgnieść wrzucić na patelnie razem z 1 łyżką smalcu lub masła.
2.Borowiki oczyścić,a następnie pokroić w cienkie plasterki,dodać na patelnie,posypać połową natki pietruszki;
3.Całość lekko podsmażyć, następnie zalać białym winem, dusić kilka minut na dużym ogniu,doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 - Tagliatelle z borowikami foto
2
4.Ugotować tagliatelle al dente;
5.Do usmażonych borowików dodać śmietanę,wymieszać, by powstał delikatny sosik,który pokryje makaron.
Krok 2 - Tagliatelle z borowikami foto
3
6.Nakładać na talerze,posypać natką pietruszki i szczyptą parmezanu,do tego odrobina swieżo zmielonego pieprzu i gotowe.
Smacznego!
Krok 3 - Tagliatelle z borowikami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 10.03.2014 08:01
bardzo dobre
pacpaw 17.01.2014 23:38
tylko iść do lasu po grzyby
Katarzyna59 23.12.2013 12:19
bardzo smaczne
Klausia 17.12.2013 14:18
fantastyczny makaron, smaczne to za mało powiedziane :D
EmciaPichci 08.11.2013 07:29
na pewno zapach był powalający :)
m1monika 18.07.2013 09:41
ale pychotka :-)
Magda60 27.06.2013 12:34
swietny smak
Lukrecja29 13.06.2013 09:26
bossskiee!!
IwonaDD 05.06.2013 19:29
Carlajno, nie byłam w lesie,ale u nas są tacy,co za piwo przynoszą różne "dary lasu" w zależności od sezonu :)tym razem padło na grzyby :)
caralajna 05.06.2013 18:27
wow, a borowiki sama znalazłaś w lesie? u mnie rosną tylko kurki..
IwonaDD 05.06.2013 18:06
Henryko, oczywiście,że możesz, ale najlepiej smakują z własnoręcznie robionym makaronem :)
Henryka2 05.06.2013 18:04
A mogę użyć makaronu wstążki?
arbuzowo 05.06.2013 14:21
Piękne, aż nie mogę doczekać się pierwszego grzybobrania :-)
jozefinach 05.06.2013 13:58
Połączenie makaronu i grzybów jest dla mnie idealne.
Kolorowa 05.06.2013 13:45
Dobry masz aparat;)
Beatris 05.06.2013 12:55
Prawdziwa uczta dla podniebienia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak