Dawno temu, kiedy w domach wypiekano chleb, wyrzucenie choćby kawałka było nie do pomyślenia, stąd też nasi rodzice i babcie do dziś powtarzają, „że chleba nie wolno marnować”. Tata mój opowiadał mi, że kiedy był w wojsku i maszerowali przez kilka dni, znaleźli się w górach i ludzie częstowali ich wszystkim co mieli tylko nie chlebem, gdyż ten był wypiekany raz na tydzień i wyliczony był co do bochenka dla rodzin tak by starczyło na tydzień. Jedli więc sery, mleko, owoce, warzywa, ale nie chleb...
Mi jednak wyrzucenie chleba kiedyś często się zdarzało, czytałam etykietę i nie było mi szkoda, kiedy widziałam długą listę różnych spulchniaczy, czasem też szybko pleśniał.. słowa babci i mamy nabrały dla mnie sensu, kiedy zaczełam sama go piec . Lubię piec chleb i często mam już świeży, a ten czerstwy jeszcze się nie skończył. Zaczełam więc testować różne jego zastosowania w „recyklingowych” przepisach.
Najczęściej z czerstwego chleba robię różnego rodzaju grzanki do zup i kremów, ale zdarzają się i inne.
Chlebek smażony w jajku to smak dzieciństwa i pewnie każdy go zna, wiele osób pomyśli o kaloriach, ale chleb to nie tylko gluten i węglowodany, ale i białko, i różne pierwiastki mineralne. Nie ma nic prostszego niż zanurzyć chlebek w rotrzepanym jajku i usmażyć na złoty kolor.. mniam..
Oszukana pizza z czerstwego chleba, to ciekawa alternatywa dla zabieganych, przy robieniu tej pizzy chleb moczyłam zarówno w wodzie, jak i mleku, uważam, że lepiej smakuje moczony w mleku, woda jest jednak „bezkaloryczna”. Namoczony i dciśnięty chleb, mieszamy z jajkiem i zapiekamy, na sam koniec dodajemy sos pomidorowy i mozzarellę. Szczegółowy przepis KPK w mojej galerii.
Zapiekanka z czerstwego chleba bardzo nam smakowała, jest to swego rodzaju wersja tostów francuskich zapiekana jednak w piekarniku, składniki można dobierać dowolnie, u mnie tym razem cukinia,cebulka i kiełbasa krakowska. Szczegółowy przepis KPK w mojej galerii;
Dodatek czerstwego chleba do różnego rodzaju kotletów mielonych, pulpetów to coś oczywistego, dlatego pewnie nie napiszę nic nowego, jeśli zaproszę Was na pulpeciki z tuńczyka i czerstwego chleba; Czerstwy chleb, tuńczyk, jajko i przyprawy, formujemy pulpeciki i smażymy, szczegółowy przepis KPK w mojej galerii.
A Wy jakie macie sprawdzone metody na użycie czerstwego chleba?
Z pozdrowieniami
Iwona